Wszystko o piekarnikach: informacje, opinie, opisy, recenzje, nowości, oceny, rankingi, zdjęcia...

> Programy pieczenia i dodatkowe funkcje

Programy pieczenia i dodatkowe funkcje

Piekarniki są wyposażone w szereg programów, które ułatwiają optymalne dopasowanie naszych oczekiwań związanych z przygotowaniem dania, do możliwości jakie daje współczesna technika. Nowoczesne technologie pozwolą nam szybko i w sposób mało skomplikowany przygotować aromatyczne i zdrowe potrawy.

Funkcje podstawowe

Termoobieg jest niezwykle użytecznym rozwiązaniem technologicznym. Grzałka pierścieniowa oraz wentylator, pracujące jednocześnie, pozwalają na przygotowanie 3 potraw w tym samym czasie. Smaki i zapachy dań nie mieszają się ze sobą, co też nie jest bez znaczenia.

Tradycyjne pieczenie – pracują równocześnie grzałki górna i dolna, bez systemu mieszania powietrza. Ta funkcja wymaga wcześniejszego nagrzania piekarnika. Za jej pomocą można upiec chleb, ciasto, babkę oraz mięso. Zaleca się przyrządzanie w ten sposób delikatnych pieczeni, np. soczystej dziczyzny. Tradycyjnego pieczenia można użyć także do powierzchniowego opiekania wołowiny i innych czerwonych mięs. Funkcja ta będzie przydatna również do duszenia dań w zamkniętych naczyniach, po wcześniejszym ich podgotowaniu na płycie, np. kurczaka w winie lub królika w sosie. Potrawę należy umieścić na jednym poziomie piekarnika, najlepiej w środkowej jego części, jest ona dzięki temu równomiernie ogrzewana od dołu i od góry.

Grzanie tradycyjne z wentylatorem – innymi słowy tryb połączony trzech elementów: grzałki górnej, dolnej i termoobiegu. Świetnie nadaje się do tart. Za pomocą tej funkcji możemy piec dania na kilku poziomach jednocześnie.

Ogrzewanie dołu z termoobiegiem – w tej funkcji pracują równocześnie grzałka dolna i wentylator, który rozprowadza ciepło równomiernie po całym wnętrzu urządzenia. Doskonale wykorzystamy tę opcję przy przygotowywaniu risotto lub paelli.

Termoobieg z grzałką kołową – urządzenie rozgrzewane jest pośrodku za pomocą grzałki kołowej. Termoobieg rozprowadza ciepło wewnątrz piekarnika. Tę funkcję możemy stosować, umieszczając potrawę na różnych poziomach wkładów.

Rozmrażanie to bardzo użyteczna funkcja, dzięki której piekarnik całkowicie rozmrozi wyjęte z zamrażalnika danie. Taki efekt jest możliwy dzięki działaniu termoobiegu.

Opcja Grill jest stworzona do grillowania mięsa, kiełbas, ryb i warzyw. Tak przygotowane potrawy są kruche i nie wysychają podczas obróbki termicznej. Ponadto możemy poddać grillowaniu również tosty. Dzięki tej funkcji przygotujemy także szaszłyki.

Grill o kilku poziomach mocy gwarantuje najlepsze rezultaty pieczenia. Dzięki kontroli elektronicznej, opiekanie za pomocą grilla jest bardzo precyzyjnie sterowane. Dzięki tej funkcji możemy opiekać płaskie kawałki mięsa, powierzchnię ciast owocowych, zapiekanek rybnych i potraw pod beszamelem.

Funkcja Grill + rożen to pieczenie przy użyciu górnej grzałki. Pieczenie odbywa się bez wstępnego nagrzania piekarnika. Efektem działania tej funkcji jest soczysty i chrupiący, dopieczony ze wszystkich stron drób, lub inne danie z rożna.

Funkcja Turbo grill + rożen nadaje się do przygotowywania drobiu i innych pieczeni z rożna. Pozwala dobrze dopiec żeberka wołowe, a nawet udziec. Filety rybne nie stracą nic na soczystości podczas użycia tej funkcji.

Wentylator + grill – program ten bardzo efektywnie sprawdza się do przygotowywania na grillu dużych porcji mięsa. Funkcja umożliwia opiekanie z równomiernym rozprowadzaniem ciepła przez termoobieg.

Bardzo przydatną funkcją jest opcja Biogrill +. Dzięki niej możemy apetycznie przyrumienić danie pod koniec pieczenia. Jest to możliwe dzięki uruchomieniu grilla 5 minut przed zakończeniem pieczenia.

Grill mocny – ten program pozwala na równomierne ogrzewanie całej powierzchni blachy, na której znajduje się danie. Bardzo przydatna funkcja do sporządzania zapiekanek makaronowych, sufletów i potraw pod sosem beszamelowym.

Program Grill średni pomoże nam przyrządzić smakowite danie przy współudziale górnej grzałki.

Funkcje specjalne

Istnieją funkcje, pozwalające rozgrzać piekarnik w ciągu kilku minut nawet do temperatury 200°C. W tym celu uruchamiane są wszystkie elementy grzejne jednocześnie. Szybkie podgrzanie potrawy nie stanowi dzięki temu żadnego problemu.

Każdy, komu nie jest obce zagadnienie zdrowej żywności, ma świadomość, że smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, zaś najbardziej przychylną naszemu zdrowiu formą przygotowywania posiłków jest gotowanie na parze. Podczas smażenia potrawa wchłania nawet 60% tłuszczu z patelni, podczas gotowania na parze możemy być spokojni o wpływ przyrządzanej potrawy na nasz organizm. Przy tym smak gotowanych na parze dań nie ma sobie równych pod względem bogactwa naturalnych aromatów, wydobywanych podczas całego procesu z potrawy. Większość witamin rozpuszczalnych w wodzie i minerałów, podczas procesu gotowania na parze pozostaje w żywności. W niektórych modelach piekarników mamy możliwość gotowania w ten sposób dzięki Funkcji gotowanie na parze, a przy tym możemy wzbogacić nasze menu za pomocą Książki kucharskiej z automatycznymi kilkunastoma przepisami do gotowania na parze.

Inne piekarniki posiadają zaawansowaną technologicznie i niezwykle użyteczną funkcję – Pieczenie wspomagane parą. Program ten umożliwia pieczenie potraw z użyciem pary, co zapewnia maksymalną soczystość dania. Wspomaganie parą jest zaprogramowane w odpowiednich momentach dla konkretnych programów. Ponadto może być uruchamiane ręcznie kilkakrotnie podczas cyklu pieczenia. Program nadaje się do pieczenia mięsa, ryb, drobiu, ciasta, a ponad wszystko chleba. Chrupiąca, błyszcząca skórka i puszyste wnętrze chleba są efektem działania tej funkcji. Podczas pieczenia mięs dzięki parze redukujemy ilość tłuszczu w potrawie.

Piekarniki mogą być wyposażone w opcję 3D, które optymalizują jego funkcjonalność do maksimum. Opcja ta angażuje do pracy wszystkie elementy grzewcze jednocześnie, przez co piekarnik pracuje wielowymiarowo. Grzałka górna, dolna i owalna pracują równocześnie, dodatkowo funkcjonujący wentylator równomiernie rozkłada ciepło w całym wnętrzu piekarnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu można przygotować kilka potrwa jednocześnie bez ryzyka, że przesiąkną one nawzajem swoimi zapachami.

Piekarniki posiadają również specjalny program Pizza. Podczas tego trybu uruchomione są jednocześnie grzałka dolna i nagrzewanie z termoobiegiem (w ścianie tylnej). Pozwala to na dokładne dopieczenie się dolnej części dania, a składniki, które położyliśmy na cieście, nie przypalają się od góry. Dzięki funkcji Pizza przygotujemy pyszną pizzę w domu.

Niektórzy producenci zadbali również o wyznawców slow food. Pieczenie przebiega powoli, po to, aby wydobyć z dania jak najwięcej smaków, zachować jego soczystość i wszystkie wartości odżywcze. Jeśli chcemy uzyskać na potrawie chrupiącą skórkę, wystarczy pod koniec pieczenia zmienić funkcję na Mini Grill.

Funkcja Delikatne dania, którą posiadają niektóre modele świetnie sprawdza się jako system do przygotowywania jogurtów lub suszenia grzybów. Dzięki delikatnym warunków panującym w piekarniku podczas pracy tej funkcji, przygotujemy żywność tego typu bez najmniejszego ryzyka porażki kulinarnej.

Przy użyciu funkcji Podtrzymywanie temperatury możemy utrzymać nasze potrawy w stałej temperaturze. Dzieje się tak za sprawą grzałki umieszczonej na spodzie urządzenia oraz wentylatora. Funkcja szczególnie zalecana do wyrastającego ciasta chlebowego lub drożdżowego, ale również do nagrzewania talerzy oraz do odmrażania.

Funkcja Przygotowywanie potraw w niskiej temperaturze pozwoli na przygotowanie naprawdę soczystego i kruchego mięsa. Czas pieczenia jest wydłużony, a temperatura nie przekracza 100°C. Pieczenie może trwać nawet do 6 godzin. Technologia zarezerwowana dotychczas wyłącznie dla dużych restauracji, jest więc już dostępna dla zwykłego gospodarstwa domowego.

Przeczytaj więcej o piekarnikach: